Érdekességek

Nyomtatóbarát változat
Erkel Ferenc és a Nemzeti Színház együttműködését felidéző dokumentumok illusztrálják ez az oldalt. Erkel 1850-ben megkötött karnagyi szerződése, egy 1844-es és 1861-es keltezésű fizetési nyugtája, valamint a Hunyadi László és a Báthori Mária című operáiért átvett tiszteletdíjának bizonylata az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Tára gyűjteményének becses darabjai.

Az almenükben további érdekességeket is közlünk: Elsőként bemutatjuk Erkel Ferenc négy fiát – Gyulát, Eleket, Lászlót és Sándort, akik maguk is kiváló muzsikusok lévén apjuk alkotótársaiként működtek az ún. Erkel-műhelyben. A „Bemutatók” almenüpontban Erkel Ferenc két nagyoperája, a Hunyadi László és a Bánk bán ősbemutatójára, valamint ezek első előadásaira vonatkozó, a korabeli sajtóvisszhang felől rekonstruált, fontosabb információk találhatók.
Kevesen tudják, hogy Erkel Ferenc nemcsak kedvelte, hanem magas szinten művelte is a sakkjátékot. A fővárosi sakkélet szervezőjeként nagy szerepet vállalt ennek az elmeélesítő játéknak a népszerűsítésében is. A harmadik almenüpont kortársi visszaemlékezései a sakkozó Erkelt idézik meg.
Az „Egyéb” almenüpont külső hivatkozások gazdag gyűjteményét nyújtja, az Erkel Ferenc munkásságára és születésének kétszázadik évfordulójára vonatkozó színvonalas tartalomszolgáltatások, kapcsolódó honlapok elérhetőségeitől az Erkel Ferenc nevét viselő intézményekig és az őt megörökítő, műveinek emléket állító képzőművészeti alkotások névsoráig. Az emlékévben (Gyula, a szülőváros vállalkozóinak köszönhetően) „Erkel” fantázianevű termékekkel is gazdagodott a magyar gasztronómia, melyekről rövid ismertető olvasható itt.